Veelgestelde vragen
Parels
Wat zijn Tahiti Parels?
Tahitiparels groeien in de “pinctada Margeritafera“ oester die bekend is als de “zwarte lip oester”. Tahitiparels zijn er in vele kleuren, maar altijd in donkere tinten, zoals aubergine, olijfgroen, mosgroen, zwart, bruin, grijs met regenboogeffect van al deze kleuren samen in een parel. Tahitiparels worden gekweekt op een chirurgische manier, door een ronde kern te implanteren in het schelpdier.
Wat zijn Zoetwaterparels?
Het kweken van zoetwaterparels is veel eenvoudiger dan de kweek van zoutwaterparels, medewerkers hebben veel minder training nodig. Men kan tot circa 30 zoetwaterparels per parelmossel kweken. Er zijn ontzettend veel verschillende maten en vormen van zoetwaterparels, meer dan welke ander soort parel dan ook. Maar overal gelden dezelfde regels: hoe mooier en ronder de parel hoe hoger de prijs. Er zijn snoeren zoetwaterparels vanaf een diameter parel van 2 mm tot 14 mm. De kleuren van zoetwaterparels zijn wit of pastelkleuren zoals paars, zalm en roze.
Mooie zoetwaterparels met een goede prijs-kwaliteit verhouding. KOBU werkt vooral met AAA en AAA+ kwaliteit. Alle parels zijn direct ingekocht bij de beste parelkwekerijen van China. Betrouwbare kwaliteit omdat de relaties met deze kwekerijen al meer dan 25 jaar bestaan. Waar vindt u dit op parelgebied? KOBU-parels heeft de langste parelhistorie van Nederland.
Wat zijn Akoya parels?
Akoya parels zijn zoutwaterparels en werden als eerst succesvol gekweekt door de Japanners Tatsuhei Mise en Tokichi Nishikawa in de 19e eeuw. Hierdoor zijn Akoya parels ook beter bekend als cultivéparels.
De oester waarin Akoya parels groeien heet “pinctada Martensii” en is vrij klein vergeleken met de andere pareloesters. Daarom kan men maar een of soms twee parels tegelijk in de oester kweken en heeft de eindmaat van cultivéparels een maximum van 10mm. Een parel moet 2 á 3 jaar de tijd hebben om te groeien.
De mooiste akoya parels worden gekweekt in de zeeën rondom Japan, veelal in de buurt van Kobé.
Ze worden ook in China gekweekt, maar de kwaliteit van Chinese cultivéparels is niet te vergelijken met Japanse parels. KOBU-parels werkt dan ook alleen met Akoya parels van Japans afkomst.
Akoya parels zijn te herkennen aan de ronde vorm en de witte kleur. Er zit altijd een subtiele gloed of tint overheen. Deze tinten zijn soms rozig, grijzig, groenig of crème achtig van kleur. De verschillende tinten van cultivéparels vallen het meest op/zijn het best waarneembaar als er verschillende parelsnoeren naast elkaar liggen.
Deze mooie ronde zoutwaterparels worden ook wel cultivéparels genoemd. Te herkennen aan de ronde vormen en de witte kleur met een subtiele gloed of tint. Akoyaparels van KOBU worden geleverd met een bijbehorend certificaat.
U kunt een aantal voorbeelden van onze Akoya parel sieraden vinden door gebruik te maken van het Akoya parel filter op onze sieraden pagina. Het zou voor ons onmogelijk zijn, en verbijsterend voor u, als we elke combinatie streng/sluiting zouden laten zien, maar weet dat alle combinaties mogelijk én op korte termijn leverbaar zijn.
Voor een kleine impressie van enkele akoya parelsieraden klik hier.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over prijzen of andere details.
Wat zijn Edison parels?
In elke mossel wordt slechts één parel gekweekt, waardoor een veel grotere parel in de schelp kan groeien. Ze hebben een heldere glans en zijn verkrijgbaar in levendige kleuren zoals wit, perzik, roze, goud, metallic, pruim en auberginepaars.
Edison Pearls zijn van hoge kwaliteit; hoogwaardige Edison-parels zijn perfect rond. Hun grootte varieert, maar ze kunnen bijna 18mm worden en ze hebben een unieke glans die kan worden vergeleken met die van hoogwaardige zoutwaterparels zoals Tahiti parels of Zuidzee parels.
Wat zijn Zuidzee parels?
Het schelpdier of pareloester waar men Zuidzeeparels in kweekt heet de “pinctada Maxima”. Hetzelfde proces van kern implantatie woord gebruikt voor Zuidzeeparels als voor Tahitiparels en Akoyaparels. De langzame groei en tevens de onderhoudskosten van pareloesternetten midden op zee maken Zuidzeeparels de duurste parelsoort na natuurlijke parels.
Zuidzeeparels kunnen groeien tot maar liefst 20 mm en groter. Een kenmerk van witte Zuidzeeparels is de lichtgrijze glans. Hoe minder deze grijze gloed aanwezig is, hoe meer waarde de parel heeft. Goudkleurige Zuidzeeparels kosten meer naarmate de goudkleur dieper is.
Zuidzeeparelsnoeren worden samengesteld in snoeren van een kleur, wit of goudkleurig, maar ook in snoeren van goudkleurige parels en witte parels samen. Ook deze parelsnoeren zijn vaak licht aflopend.
Hoe worden parels gekweekt/gecultiveerd?
Deze parels groeien in vier verschillende oesters/mosselen en zijn dus wel een natuurproduct. Het verschil tussen gecultiveerde parels en echte parels zit in het feit dat de groei van de parel in een gecultiveerde parel begint door menselijk interventie.
In alle drie de zoutwater parelsoorten (Akoya- Tahiti en Zuidzee parels) wordt er een geslepen bal van schelpmateriaal ingezet. De parelmoer laag groeit hier omheen. Hierdoor ontstaan mooie ronde parels. Het kan circa drie jaar duren om een mooie parel te laten groeien met een goede laag parelmoer. Dit proces is erg arbeidsintensief. Dit is ook terug te zien in de prijzen van zoutwaterparels in vergelijking tot zoetwaterparels.
Zoetwaterparelboeren zijn sinds kort ook begonnen met het telen van parels met een ingebrachte ronde kern. Dit resulteert in een veel rondere parel. Deze parels worden Edison-parels genoemd.
Hoe zorg ik voor mijn parels?
Als u veel make-up of parfum gebruikt dan is het wel een goed idee om deze aan te brengen vóórdat u uw parelsnoer of armband om doet. Ook als u een parelcollier afdoet, is het goed om hier even overheen te gaan met een vochtige doek om alle chemische restanten van bijvoorbeeld make-up te verwijderen.
Het laten overknopen van uw parelcollier zorgt ervoor dat de knoopjes tussen de parels er weer mooi schoon uit zien.
Als u uw parels draagt tijdens het sporten is het ook verstandig om daarna het collier schoon te wrijven met een zachte doek. Transpiratie kan namelijk schadelijk voor de parels zijn. In extreme gevallen kan de huid en glans ook helemaal verdwijnen door het teveel aan of make-up, parfum en transpiratie.
Wat is een "echte" parel?
Echte parels zijn in het algemeen heel klein en niet rond van vorm, maar een ronde parel heeft natuurlijk meer waarde. Ze hebben vaak een geelachtige gloed. Echte parels vinden we in de maten van 2 tot 7 mm.
Parelduiker was een moeilijk: met één adem soms tot een diepte van 40 meter duiken en altijd het gevaar lopen om te worden aangevallen door haaien. Duizenden jaren lang was dit de enige manier om parels te vinden. Men zegt dat voor een oogst van drie of vier mooie parels een ton oesters moest worden gevist.
Parels uit de vroegere “duik-tijd” zijn dus heel zeldzaam en duur. Het vissen of duiken op echte parels gebeurt nu weinig meer. Er bestaan enkele speciale natuurparelzaken die alleen in dit soort parels handelen. Ze reizen de hele wereld rond om erfstukken en antieke parelsnoeren te testen op authenticiteit en op te kopen. Dit testen gebeurt met een soort röntgenstraalapparaat. Als deze specialisten een snoer echte parels vinden en kunnen kopen dan maken ze deze parels weer schoon, rijgen ze opnieuw en brengen ze weer in de verkoop op vakbeurzen en veilingen.
De prijs van een redelijk mooi snoer echte parels van 2 tot 4 mm begint rond de € 1500,- à € 2000,-. Er zijn snoeren echte parels die meer dan 4 miljoen euro kosten!
Wij handelen hier niet in, maar als u een antiek parelsnoer heeft waarvan u denkt dat het om natuurparels gaat, kunnen wij het wel beoordelen en u adviseren of het zinvol is om deze te laten testen of niet.
Edelstenen
Welke kwaliteit diamanten gebruikt KOBU?
Dit zijn Clarity (helderheid), Color (kleur), Cut (slepsel) en Carat (karaat of gewicht).
Bij KOBU gebruiken we veelal briljant geslepen diamanten in verschillende maten. De kwaliteit die we gebruiken is meestal "vsi" wat staat voor Very Small Inclusions of zeer kleine insluitsels.
Op deze manier wordt de prijs redelijk gehouden zonder afbreuk te doen aan schoonheid en waarde.
Goud en zilver
Welke soorten goud gebruikt KOBU?
Geelgoud - Traditioneel geelgoud wordt het meest gebruikt en is ook het meest veelzijdig.
Witgoud - Witgoud is erg aantrekkelijk in combinatie met diamanten en de donkere tinten van Tahiti-parels. De kleur van witgoud wordt bereikt door zilver aan goud toe te voegen als een legeringsmetaal, waardoor het ook iets duurder kan worden. Witgoud is ook gerodineerd om een duurzame glanzende afwerking te garanderen.
Roségoud - Het gebruik van roségoud heeft de laatste jaren een opleving doorgemaakt. De kleur van roségoud wordt bereikt door koper aan goud toe te voegen als een legeringsmetaal.
18-karaats - In sommige gevallen gebruiken we 18 karaat wit- of geelgoud
Waarom gebruikt KOBU 925 gerhodineerd zilver?
Zilver dat gerhodineerd is, zorgt voor een duurzame en glanzende afwerking. Al onze zilveren sieraden zijn 925 en gerhodineerd om een langdurige en duurzame afwerking te garanderen.
Is KOBU goud en zilver duurzaam?
Al onze leveranciers van goud en zilver zijn gecertificeerd door de Responsible Jewellery Council (RJC).
De RJC is de toonaangevende industriestandaard in de juwelenhandel. Alle edelstenen die in deze gouden en zilveren sluitingen of andere onderdelen worden gebruikt, zijn ook goedgekeurd door RJC.
Meer informatie is te vinden op de website van Responsible Jewellery Council www.responsiblejewellery.com